1407 - 1447في انتظار وجود المهدي

1407 - 1447في انتظار وجود المهدي


 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Pulang Beraya

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
zulkbo
moderator
moderator


Posts : 17
Join date : 2009-08-13
Location : Bumi Allah

PostSubject: Pulang Beraya   Fri Sep 04, 2009 1:47 am

hari raya dah nak tiba dalam 2 minggu lagi
forumer mesti kebanyakan anak rantau
pasti akan pulang beraya ke kampung
jom kita citer kampung masing-masing
apa yang special kat kampung korang
Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Fri Sep 04, 2009 9:15 am

salam..

kg asal kat chubadak sentul....dah tinggal kenangan sebab rumah dah kene roboh buat flyover....

pindah kat bandar baru rinching pulak...balik "taman" dah tak ada orang....kebanyakkan dah balik kg...dapatlah beraya dgn mak ayah tanpa gangguan "assalamu'alaikum" minta duit raya....

kalau kg bini kat tokai....baru lah ada suasana raya terutama bila terhidang ketuput palas dengan rendang...ayah mertua dah tiada...dan adik-beradik ipar duai dah tak sehaluan kepala.. ...ahhhhh sekali lagi aku dalam hati....
Back to top Go down
View user profile
seri_bulan



Posts : 8
Join date : 2009-08-24

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Fri Sep 04, 2009 11:54 am

salam...

kg aku kt parit sakai, jln haji kosai.... muar...
paling meriah mlm raya... ramai bdk2 kg balik... lepak smpai pagi..
kalu ada bdk2 kecik lepak... tgk diaorg main mercun ngan meriam buluh...
tp skrg da kurang ckit la.. bdk kecik semua nye da beso... hehheh..
kalu sekrg mak bapak diorg x bg kuar... hehehh... kalu dulu2 main kuar je...
nakal beb...

kg aku sgt meriah...
kalu juadah biasanye ketupat, rendang, lodeh, sambal kacang..
x sabo nk balik raye...

raya pertama akan ada marhaban seluruh kg... semua umah kt kg akan join marhaban.. meriah... mcm2 mkn... smpai mengah...
Back to top Go down
View user profile http://www.getpay2click.com/v1/index.php?ref=port_skye
pensil 2B
Moderateur
Moderateur


Posts : 112
Join date : 2009-08-14

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Fri Sep 04, 2009 2:35 pm

mmg dah duduk kat kampung.pengerang. cuma berasingan dgn rumah mak. tp...den kena ikut husband balik raya kat grik...rumah mertua . 2 thn berturut2 kat grik ni. sedih gak sbb tak dpt raye dgn mak ayah. mmg la boleh di katakan tiap2 hari jupe..tp.. hari raya lain rasanya.

ni pengalaman first time raya kat tmpat org.tahun lepas.... kat sana jiwa rasa mcm kesunyian je. first raya husband jln2 raya dgn kwn2 dia. ptg kul 2 balik utk solat n tido.kita kena tinggal kat rumah. kita ni dah la tak kenal dgn sedara mara kat blah sana. so..byk diam la. pukul 5 baru ajak kita jln pi rumah mak sedara. yg ni rapat sket la. boleh la nyembang sama. kul 10 mlm baru balik.

grik glamor lemang. tekak orang johor..pulut2 ni kureng sket. boleh mkn. tp tak leh mkn byk. time tu rasa nak nagis je tringat ketupat n rendang mak. kita try gak la buat ketupat n lode. orang sana tak berapa suka plak. sblm raya tu...kita pi cari tempe kat pekan grik. 1 kedai pun takde jual tempe. ada tokey kedai tu...dia ingat tempe ni brg letrik!!! so..jd la lode aku tanpa tempe...

raya thn ni tak tau lagi cam ner.
Back to top Go down
View user profile
seri_bulan



Posts : 8
Join date : 2009-08-24

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Fri Sep 04, 2009 3:09 pm

pensil 2B wrote:
mmg dah duduk kat kampung.pengerang. cuma berasingan dgn rumah mak. tp...den kena ikut husband balik raya kat grik...rumah mertua . 2 thn berturut2 kat grik ni. sedih gak sbb tak dpt raye dgn mak ayah. mmg la boleh di katakan tiap2 hari jupe..tp.. hari raya lain rasanya.

ni pengalaman first time raya kat tmpat org.tahun lepas.... kat sana jiwa rasa mcm kesunyian je. first raya husband jln2 raya dgn kwn2 dia. ptg kul 2 balik utk solat n tido.kita kena tinggal kat rumah. kita ni dah la tak kenal dgn sedara mara kat blah sana. so..byk diam la. pukul 5 baru ajak kita jln pi rumah mak sedara. yg ni rapat sket la. boleh la nyembang sama. kul 10 mlm baru balik.

grik glamor lemang. tekak orang johor..pulut2 ni kureng sket. boleh mkn. tp tak leh mkn byk. time tu rasa nak nagis je tringat ketupat n rendang mak. kita try gak la buat ketupat n lode. orang sana tak berapa suka plak. sblm raya tu...kita pi cari tempe kat pekan grik. 1 kedai pun takde jual tempe. ada tokey kedai tu...dia ingat tempe ni brg letrik!!! so..jd la lode aku tanpa tempe...

raya thn ni tak tau lagi cam ner.

bawak la bekalan tempe byk2.. bwk satu bonet keta... hehhehe
mmg lain ckit kalu raya umah mentua..
x semeriah kt umah sendiri...
Back to top Go down
View user profile http://www.getpay2click.com/v1/index.php?ref=port_skye
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Fri Sep 04, 2009 5:10 pm

seri_bulan wrote:
pensil 2B wrote:
mmg dah duduk kat kampung.pengerang. cuma berasingan dgn rumah mak. tp...den kena ikut husband balik raya kat grik...rumah mertua . 2 thn berturut2 kat grik ni. sedih gak sbb tak dpt raye dgn mak ayah. mmg la boleh di katakan tiap2 hari jupe..tp.. hari raya lain rasanya.

ni pengalaman first time raya kat tmpat org.tahun lepas.... kat sana jiwa rasa mcm kesunyian je. first raya husband jln2 raya dgn kwn2 dia. ptg kul 2 balik utk solat n tido.kita kena tinggal kat rumah. kita ni dah la tak kenal dgn sedara mara kat blah sana. so..byk diam la. pukul 5 baru ajak kita jln pi rumah mak sedara. yg ni rapat sket la. boleh la nyembang sama. kul 10 mlm baru balik.

grik glamor lemang. tekak orang johor..pulut2 ni kureng sket. boleh mkn. tp tak leh mkn byk. time tu rasa nak nagis je tringat ketupat n rendang mak. kita try gak la buat ketupat n lode. orang sana tak berapa suka plak. sblm raya tu...kita pi cari tempe kat pekan grik. 1 kedai pun takde jual tempe. ada tokey kedai tu...dia ingat tempe ni brg letrik!!! so..jd la lode aku tanpa tempe...

raya thn ni tak tau lagi cam ner.

bawak la bekalan tempe byk2.. bwk satu bonet keta... hehhehe
mmg lain ckit kalu raya umah mentua..
x semeriah kt umah sendiri...

kene bertukar tune minda sikit lah kita ni...masa terlalu pantas berubah sedangkan kita masih berkepit dengan mak...

aku waktu mula-mula beraya rumah mertua pun apa kurang nya...tapi sebab aku minat laksa kedah...tak kisah lah..bayangkan 2 hari 2 malam aku balun mak mertua punya laksa....sedap....
bila duduk kl..aku cabut balik kedah...bila pindah kedah...aku cabut balik kl...sekarang duduk ipoh...kene gilir lah..
Back to top Go down
View user profile
suketani
Moderateur
Moderateur


Posts : 115
Join date : 2009-08-11

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Sat Sep 05, 2009 12:25 am

...
Back to top Go down
View user profile
zulkbo
moderator
moderator


Posts : 17
Join date : 2009-08-13
Location : Bumi Allah

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Sat Sep 05, 2009 2:04 am

langau wrote:
salam..

kg asal kat chubadak sentul....dah tinggal kenangan sebab rumah dah kene roboh buat flyover....

pindah kat bandar baru rinching pulak...balik "taman" dah tak ada orang....kebanyakkan dah balik kg...dapatlah beraya dgn mak ayah tanpa gangguan "assalamu'alaikum" minta duit raya....

kalau kg bini kat tokai....baru lah ada suasana raya terutama bila terhidang ketuput palas dengan rendang...ayah mertua dah tiada...dan adik-beradik ipar duai dah tak sehaluan kepala.. ...ahhhhh sekali lagi aku dalam hati....
sedih la citer
kau bro
nak raya moh kita
happy-happy
Back to top Go down
View user profile
zulkbo
moderator
moderator


Posts : 17
Join date : 2009-08-13
Location : Bumi Allah

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Sat Sep 05, 2009 2:07 am

seri_bulan wrote:
salam...

kg aku kt parit sakai, jln haji kosai.... muar...
paling meriah mlm raya... ramai bdk2 kg balik... lepak smpai pagi..
kalu ada bdk2 kecik lepak... tgk diaorg main mercun ngan meriam buluh...
tp skrg da kurang ckit la.. bdk kecik semua nye da beso... hehheh..
kalu sekrg mak bapak diorg x bg kuar... hehehh... kalu dulu2 main kuar je...
nakal beb...

kg aku sgt meriah...
kalu juadah biasanye ketupat, rendang, lodeh, sambal kacang..
x sabo nk balik raye...

raya pertama akan ada marhaban seluruh kg... semua umah kt kg akan join marhaban.. meriah... mcm2 mkn... smpai mengah...

sebelah johor raya memang meriah
dengar citer masih klasik adat-adat
lama masih diamalkan
baguslah begitu..
nak kena cari orang umah
dari johor cam ni
huh huh huh
Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Sat Sep 05, 2009 2:10 am

zulkbo wrote:
seri_bulan wrote:
salam...

kg aku kt parit sakai, jln haji kosai.... muar...
paling meriah mlm raya... ramai bdk2 kg balik... lepak smpai pagi..
kalu ada bdk2 kecik lepak... tgk diaorg main mercun ngan meriam buluh...
tp skrg da kurang ckit la.. bdk kecik semua nye da beso... hehheh..
kalu sekrg mak bapak diorg x bg kuar... hehehh... kalu dulu2 main kuar je...
nakal beb...

kg aku sgt meriah...
kalu juadah biasanye ketupat, rendang, lodeh, sambal kacang..
x sabo nk balik raye...

raya pertama akan ada marhaban seluruh kg... semua umah kt kg akan join marhaban.. meriah... mcm2 mkn... smpai mengah...

sebelah johor raya memang meriah
dengar citer masih klasik adat-adat
lama masih diamalkan
baguslah begitu..
nak kena cari orang umah
dari johor cam ni
huh huh huh

stedy lah zulkbo...cari yang ada ciri-ciri klasik...berbaloi..
Back to top Go down
View user profile
pensil 2B
Moderateur
Moderateur


Posts : 112
Join date : 2009-08-14

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Tue Sep 08, 2009 4:57 pm

langau wrote:
zulkbo wrote:
seri_bulan wrote:
salam...

kg aku kt parit sakai, jln haji kosai.... muar...
paling meriah mlm raya... ramai bdk2 kg balik... lepak smpai pagi..
kalu ada bdk2 kecik lepak... tgk diaorg main mercun ngan meriam buluh...
tp skrg da kurang ckit la.. bdk kecik semua nye da beso... hehheh..
kalu sekrg mak bapak diorg x bg kuar... hehehh... kalu dulu2 main kuar je...
nakal beb...

kg aku sgt meriah...
kalu juadah biasanye ketupat, rendang, lodeh, sambal kacang..
x sabo nk balik raye...

raya pertama akan ada marhaban seluruh kg... semua umah kt kg akan join marhaban.. meriah... mcm2 mkn... smpai mengah...

sebelah johor raya memang meriah
dengar citer masih klasik adat-adat
lama masih diamalkan
baguslah begitu..
nak kena cari orang umah
dari johor cam ni
huh huh huh

stedy lah zulkbo...cari yang ada ciri-ciri klasik...berbaloi..


hheheheee... nk cari yg ada ciri klasik tu la yg payah sket. tp pasti ada!

hari raya blah2 muar, batu pahat, pontian... mmg meriah.
Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Tue Sep 08, 2009 9:30 pm

pensil 2B wrote:
langau wrote:
zulkbo wrote:
seri_bulan wrote:
salam...

kg aku kt parit sakai, jln haji kosai.... muar...
paling meriah mlm raya... ramai bdk2 kg balik... lepak smpai pagi..
kalu ada bdk2 kecik lepak... tgk diaorg main mercun ngan meriam buluh...
tp skrg da kurang ckit la.. bdk kecik semua nye da beso... hehheh..
kalu sekrg mak bapak diorg x bg kuar... hehehh... kalu dulu2 main kuar je...
nakal beb...

kg aku sgt meriah...
kalu juadah biasanye ketupat, rendang, lodeh, sambal kacang..
x sabo nk balik raye...

raya pertama akan ada marhaban seluruh kg... semua umah kt kg akan join marhaban.. meriah... mcm2 mkn... smpai mengah...

sebelah johor raya memang meriah
dengar citer masih klasik adat-adat
lama masih diamalkan
baguslah begitu..
nak kena cari orang umah
dari johor cam ni
huh huh huh

stedy lah zulkbo...cari yang ada ciri-ciri klasik...berbaloi..


hheheheee... nk cari yg ada ciri klasik tu la yg payah sket. tp pasti ada!

hari raya blah2 muar, batu pahat, pontian... mmg meriah.

teringat kawan aku budak india..sekarang buat PhD kat australia...."tak minat dengan gadis india di malaysia...sebab dah hilang ciri-ciri gadis india...."

bukan melayu saja yang memilih ciri "klasik"...untuk dibuat isteri....kalau cari bahan seronok...banyak ada...
Back to top Go down
View user profile
grymlock
moderator
moderator


Posts : 14
Join date : 2009-08-15

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Wed Sep 09, 2009 1:28 pm

bila dengar lagi ni mesti sebak..... sib baiklah kg pun tak jauh, setengah jam dgn kapal terbang dah boleh sampai, hehehe...

Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Wed Sep 09, 2009 3:32 pm

grymlock wrote:
bila dengar lagi ni mesti sebak..... sib baiklah kg pun tak jauh, setengah jam dgn kapal terbang dah boleh sampai, hehehe...


jangan lah grym...awal lagi nih....
Back to top Go down
View user profile
pensil 2B
Moderateur
Moderateur


Posts : 112
Join date : 2009-08-14

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Tue Sep 15, 2009 7:30 pm

Back to top Go down
View user profile
talikasutkayu



Posts : 9
Join date : 2009-08-22
Location : bandar tasek selatan

PostSubject: Re: Pulang Beraya   Sat Sep 19, 2009 1:24 pm

alhamdulillah sampai KT pagi td walaupun jem teruk kat karak
elok sampai umah mak kat kampung tayar pancit...aduyaiii nasib baik tak pancit kt tgh highway affraid
Back to top Go down
View user profile http://talikasutkayu-talikasutkayu.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Pulang Beraya   Today at 12:01 am

Back to top Go down
 
Pulang Beraya
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
1407 - 1447في انتظار وجود المهدي  :: FORUM :: FORUM SEMBANG-
Jump to: