1407 - 1447في انتظار وجود المهدي

1407 - 1447في انتظار وجود المهدي


 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
mujahidmuda
Moderateur
Moderateur


Posts : 107
Join date : 2009-08-18
Age : 30
Location : hujung medini

PostSubject: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Sat Aug 22, 2009 2:36 pm

Salam.. nak tau gak, apa juadah berbuka poser yang best.. Bukan apa, dari dulu sampai ke puasa tahun ni, problem utama yang mujahid alami ialah nak berbuka apa hari ni?????

Family Mujahid ni jenis yang tak suka beli kat bazar ramadhan. Sebab kat sini sesak dengan budak poly. Lagipun, family besar, tak larat nak beli banyak2..

Semalam je dah main osom dengan kakak. Saper menang, esok buker puasa ikut citerasa die. Atas "keterroran" Mujahid ber'osom' so today, makan ikut ape yang Mujahid nak makan. So, hari ni menu Mujahid ialah soto nasi.. Sedapnyer alahai...

Tapi jangan salah anggap pula.. Apa pun juadah waktu berbuka, semua tu tak penting.. Yang paling penting, ibadah kita ni diterima Allah.. Dan kena ingat, jangan pula membazir. Berbuka apa yang ada.

p/s: Tak sabar nak tunggu resepi dari ekin.. Mesti best!
Back to top Go down
View user profile
patriot
Moderateur
Moderateur


Posts : 168
Join date : 2009-08-11

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Sun Aug 23, 2009 3:56 am

saya lebih suka masakan dirumah..puas hati..hasil usaha sendiri dibuat untuk berbuka puasa...lagi pun tak perlulah membazir sangat kalau beli kat pasar ramadhan...tergoda dgn nafsu lapar sana sini melihat juadah
Back to top Go down
View user profile
suketani
Moderateur
Moderateur


Posts : 115
Join date : 2009-08-11

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Sun Aug 23, 2009 1:29 pm

Bubur Lambuk





Bahan-Bahan:
1 cawan beras
10 cawan air
1 manggkuk santan pekat ayam 2 ketul
daging 100gm
100gm ikan bilis-goring
halia-racik halus
bawang goreng
5 biji lada kering-goring
100gm udang kering
50gm udang basah
garam,serbuk perasa

Cara:
rebus beras sampai kembang,masukan daging,ayam,udang basah,udang kering
masukan santan,ikan bilis,lada kering,
bawang goring,serta garam dan serbuk
perasa,serta daun sup......
Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Mon Aug 24, 2009 1:59 am

suketani wrote:
Bubur Lambuk





Bahan-Bahan:
1 cawan beras
10 cawan air
1 manggkuk santan pekat ayam 2 ketul
daging 100gm
100gm ikan bilis-goring
halia-racik halus
bawang goreng
5 biji lada kering-goring
100gm udang kering
50gm udang basah
garam,serbuk perasa

Cara:
rebus beras sampai kembang,masukan daging,ayam,udang basah,udang kering
masukan santan,ikan bilis,lada kering,
bawang goring,serta garam dan serbuk
perasa,serta daun sup......

rumah Ust. Azizan tak buat ke tahun ni?...masa kat sg limau rajin gak pergi ambik...tapi kene cepat...lambat..habis..
Back to top Go down
View user profile
awang_trasher
Moderateur
Moderateur


Posts : 206
Join date : 2009-08-10

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Mon Aug 24, 2009 2:28 am

kuih ngan air tebu je.
Back to top Go down
View user profile
mujahidmuda
Moderateur
Moderateur


Posts : 107
Join date : 2009-08-18
Age : 30
Location : hujung medini

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Mon Aug 24, 2009 9:29 am

Wah, ada resepi sekali.. Boleh cuba ni..

Pengalaman hari pertama anak saudara yang berusia 6 tahun.. Merayu-rayu nak buka puasa awal.. Nak pujuk punya pasal, Mujahid and kakak pun janjilah nak belikan apa jer yang dia nak makan.. Lepas tu, dia pun order la....

1. Nasi ayam 1 bungkus.
2. Karipap 10 biji.
3. Pau klapa 3 biji.
4. Ayam percik 4 batang.
5. Air katira
6. Air asam boi.

Huhu, disebabkan kami telah berjanji, maka terpaksalah ditunaikan.. Agak geram juga la kakak Mujahid sebab melayang duit.. Itulah, sapa suruh berejanji.. sENDIRI SUDAH KENA..
Back to top Go down
View user profile
pensil 2B
Moderateur
Moderateur


Posts : 112
Join date : 2009-08-14

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Mon Aug 24, 2009 4:05 pm

semalam..mee rebus

arini tak tau nak masak apa... scratch

scratch
Back to top Go down
View user profile
seri_bulan



Posts : 8
Join date : 2009-08-24

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Mon Aug 24, 2009 4:10 pm

ns brayani gam.. huhuhu
http://www.getpay2click.com/v1/index.php?ref=port_skye
Back to top Go down
View user profile http://www.getpay2click.com/v1/index.php?ref=port_skye
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Tue Aug 25, 2009 1:19 am

seri_bulan wrote:
ns brayani gam.. huhuhu
http://www.getpay2click.com/v1/index.php?ref=port_skye

sila gunakan ruang iklan yang ada...terima kasih.... Very Happy

#1
Back to top Go down
View user profile
mujahidmuda
Moderateur
Moderateur


Posts : 107
Join date : 2009-08-18
Age : 30
Location : hujung medini

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Tue Aug 25, 2009 8:52 am

pensil 2B wrote:
semalam..mee rebus

arini tak tau nak masak apa... scratch

scratch

Waaahhh.. Sedapnyer mee rebus.. Lebih2 laqgi kalau ader udang banyak2 + krupuk rmpah dier.. Yum3x..

Hari ni kita buka puasa Kue teow tom yam.. Kena masak makanan sihat sebab sok ummi ada medical check-up.

Back to top Go down
View user profile
pensil 2B
Moderateur
Moderateur


Posts : 112
Join date : 2009-08-14

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Mon Aug 31, 2009 1:52 pm

Kue teow tom yam? wah! tak prnh lagi 2B cuba. biasa buat bihun tomyam je. juz tukarkan bihun kpd kue teow je ke? atau..kena ada tambah apa2 lagi ke?




smlm buka nasi grg n murtabak. murtabak mak bg. murtabak mak mmg best sbb besar n ada carrot.


arini nak buat sate n spaghetti. td dah perap ayam.
Back to top Go down
View user profile
ekin
Moderateur
Moderateur


Posts : 107
Join date : 2009-08-13
Location : kat atas buaian ni..

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Mon Aug 31, 2009 2:52 pm

nagah pikir la ni.. nak buka apa yek? samalam ngan ayam percik,ikan bakar.. ri ni goreng kuetiau je kot.. simpel..
Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Mon Aug 31, 2009 3:29 pm

ekin wrote:
nagah pikir la ni.. nak buka apa yek? samalam ngan ayam percik,ikan bakar.. ri ni goreng kuetiau je kot.. simpel..

hah kebetulan.....hari ni makan best...esok kurangkan sikit....baru betul camtu..

maklumlah...kita tak sama dgn Baginda Rasul lagi.....kami kat rumah pun cam tulah jugak...hari ni isteri kerja sampai pukul 6ptg....tak sempat dah...beli ayam masak merah dalam 3 ketul dah cukup untuk kami..buat lah sup kentang ke buat kuah....Syukur sangat-sangat....:)
Back to top Go down
View user profile
pensil 2B
Moderateur
Moderateur


Posts : 112
Join date : 2009-08-14

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Mon Aug 31, 2009 7:48 pm

ayam 3 ketul? maknanya langau mkn 2 ketul. wife juz mkn 1 ketul je. rite? heheee
Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Mon Aug 31, 2009 7:56 pm

pensil 2B wrote:
ayam 3 ketul? maknanya langau mkn 2 ketul. wife juz mkn 1 ketul je. rite? heheee

tak lah...kami cubit sorang sikit lah...anak saya 6...yang puasa 4...cukuplah sorang setengah...

pada pengalaman saya...bila kami 8 beranak bersama-sama makan...3 ketul ayam, sup kentang ikan bilis dan sambal ikan bilis pedas dan cukup untuk berbuka...siap bertambah-tambah lagi.....

...yang penting...berjemaah.
Back to top Go down
View user profile
pensil 2B
Moderateur
Moderateur


Posts : 112
Join date : 2009-08-14

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Wed Sep 02, 2009 7:31 am

heh! lupalah langau ada anak. betul tu...yg penting berjemaah dan diberkati.

puasa tahun ni..2B puas hati sgt sbb dpt msk sendiri juadah berbuka dan dpt berbuka bersama suami. walaupun mkn hanya berdua..yg penting berjemaah.
Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Wed Sep 02, 2009 9:16 am

pensil 2B wrote:
heh! lupalah langau ada anak. betul tu...yg penting berjemaah dan diberkati.

puasa tahun ni..2B puas hati sgt sbb dpt msk sendiri juadah berbuka dan dpt berbuka bersama suami. walaupun mkn hanya berdua..yg penting berjemaah.

kadang2 mungkin kamu berdua boring gak kan..? g berbuka kat surau atau masjid lah...makan dalam talam...best gak tu...

tahun ni payah sikit rasanya..sebab yang bongsu nak masuk 2 tahun...nanti dia duduk tengah-tengah talam pulak....lasak sesangat mamat tu..
Back to top Go down
View user profile
pensil 2B
Moderateur
Moderateur


Posts : 112
Join date : 2009-08-14

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Wed Sep 02, 2009 4:31 pm

kat sini dah takde mkn dlm talam lagi. mkn kat pinggan masing2 je. lepas terawih kat masjid pun dah takde moreh lagi. sbb lepas berbuka..dorang bungkus byk2 bwk balik. sume tu dah tinggal kenangan je kat sini.

meriah betul family langau.

hmmmm....

drunken
Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Wed Sep 02, 2009 5:44 pm

pensil 2B wrote:
kat sini dah takde mkn dlm talam lagi. mkn kat pinggan masing2 je. lepas terawih kat masjid pun dah takde moreh lagi. sbb lepas berbuka..dorang bungkus byk2 bwk balik. sume tu dah tinggal kenangan je kat sini.

meriah betul family langau.

hmmmm....

drunken

betul lah meriah dengan macam-macam ragam..yang sulung dah balik asrama kat kedah..lelaki..no2 perempuan pun dah baik asrama...tinggal yang kecik2 je dgn kami...penat sangat2 tengok ragam dorang..tapi dalam hati puas....syukur pada Mu ya Allah...:)
Back to top Go down
View user profile
suketani
Moderateur
Moderateur


Posts : 115
Join date : 2009-08-11

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Sat Sep 05, 2009 12:34 am

Bancuhan tepung dengan kucai, cili merah, udang kecil dan garam secukup rasa.



Menggoreng dgn banyak minyak. Nak buat macamana dah memang adat menggoreng.



Siap goreng. Cicah dgn cili sos. Saya guna paper towel nak kurangkan minyak kat cucur udang sebelum makan.

Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Sat Sep 05, 2009 6:16 pm


waktu kanak-kanak dulu..dia ni lah juadah feveret aku bila buka ...waktu tu 4 seringgit tapi udang sekor ajelah..tupun kecik... Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
kaptenpower
moderator
moderator


Posts : 45
Join date : 2009-08-18

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Sun Sep 06, 2009 2:49 pm

ada lagi resepi simple.. steak pisang muda.

1. beli setanda pisang muda.
2. bawa balik rumah.
3. tak payah basuh atau cuci.
4. lekatkan api/bara.
5. masukkan pisang muda kedalam bara api sampai hitam...lepas tu ambil le..

makan le steak pisang ni...best habeh...hangpa tak pernah rasa punye...
Back to top Go down
View user profile
langau
Moderateur
Moderateur


Posts : 253
Join date : 2009-08-15
Location : ipoh, rinching, tokai

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Sun Sep 06, 2009 5:41 pm

kaptenpower wrote:
ada lagi resepi simple.. steak pisang muda.

1. beli setanda pisang muda.
2. bawa balik rumah.
3. tak payah basuh atau cuci.
4. lekatkan api/bara.
5. masukkan pisang muda kedalam bara api sampai hitam...lepas tu ambil le..

makan le steak pisang ni...best habeh...hangpa tak pernah rasa punye...

tak kelat ke rasanya...sebab pisang muda?
Back to top Go down
View user profile
kaptenpower
moderator
moderator


Posts : 45
Join date : 2009-08-18

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Sun Sep 06, 2009 6:04 pm

wooo....jgn yg terlalu muda....kena pilih jenis pisang juge.
Back to top Go down
View user profile
pensil 2B
Moderateur
Moderateur


Posts : 112
Join date : 2009-08-14

PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Tue Sep 08, 2009 4:51 pm

kaptenpower wrote:
ada lagi resepi simple.. steak pisang muda.

1. beli setanda pisang muda.
2. bawa balik rumah.
3. tak payah basuh atau cuci.
4. lekatkan api/bara.
5. masukkan pisang muda kedalam bara api sampai hitam...lepas tu ambil le..

makan le steak pisang ni...best habeh...hangpa tak pernah rasa punye...


ni baru betul2 steak ni.

setandan plak tu!!
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????   Today at 6:20 am

Back to top Go down
 
ApeR JuAdAh bErbUkA pUAsA hArI nI????
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» DALYIRE McFADDEN - 1 yo - Baltimore MD

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
1407 - 1447في انتظار وجود المهدي  :: FORUM :: FORUM SEMBANG-
Jump to: